Obserwacje

Łaskie bociany - I edycja programu

Re: Obserwacje

Postprzez piotrek94b » 14 maja 2010, o 08:11

14.05.2010.
04:54. Pierwsze dziś karmienie.
Obrazek Obrazek

07:55. Najmniejsze pisklę dzielnie sie trzyma.
http://www.youtube.com/watch?v=5navG2Nl52E
piotrek94b

Postprzez aga » 14 maja 2010, o 13:05

O 13.00 oba bociany na gnieżdzie ;) pada i pada, u mnie w Łodzi też cały czas pada deszcz :( bociusie przemoczone, rodzic musi cały czas leżeć na maluchach, wstaje tylko na chwilkę na karmienie, lub na króciutko przewietrzyć młode. Najgorsze jest to że najbliższe dni zapowiadają jeszcze gorszą pogodę :( W gnieżdzie cztery młode bocianki.

Około godź. 13.12 bocian wysiadujący opuścił gniazdo, opiekę przejął drugi bocian stojący na gnieżdzie, wyrzucił porcję jedzenia, niestety była to dużo za duża żaba, aby młode mogły ją zjeść :evil: było duże zbliżenie kamerki, widać jak bocianki nie mogły sobie dać rady z żabą, skubały ją, ale niestety poza nią nic do zjedzenia nie było. Najmniejsze piskle nawet nie miało szans dostać się do pokarmu (gdyby był drobny).
Bocianiątka są bardzo brudne, przytulają się bardzo do siebie, widać że im zimno. Zapowiadają się chłodniejsze i mokre dni. Mam nadzieję że młode przeżyją tą pogodę bo jak do tej pory pogoda nie rozpieszcza , a maluchom nie służy na pewno zimno i deszcz :twisted:
(niestety nie potrafię póki co zrobić zdjęcia tutaj)
Ostatnio edytowano 14 maja 2010, o 13:26 przez aga, łącznie edytowano 1 raz
aga

Postprzez paulina87 » 14 maja 2010, o 13:20

ObrazekObrazekmlode bardzo przemoczone i brudne...przed chwila jadly i nawet widzialam tam zabka sie pojawila w jadlospisie ale ktores z rodzicow zjadlo :D a poza tym najmlodszy z rodzenstwa poki co sie trzyma i oby tak dalej...jakos zdjec taka sobie ze wzgledu na pogode...
paulina87

Postprzez aga » 14 maja 2010, o 13:27

13.31 bocian wysiadujący podniósł się na krótką chwilę, usunął jakiś kawałek czegoś poza gniazdo, zmienił pozycję wysiadywania.
Co ta kamerka tak szaleje? :D Aha! rozumiem, szukamy bociana na łąkach?!
14.24 bocian cały czas leży na pisklętach, drugi na łąkach. Chyba przestało padać?
14.40 dorosły bocian wstał, wyrzucił pokarm, ale porcja była chyba znowu zbyt duża, jadł jeden młody, nie zauważyłam czy wreszcie połknął ten kawałek..drobniejszego jedzonka nie było znowu najmniejsze piskle nie miało dostępu do jedzenia. Strasznie w dołku mokro i błoto, bocianki mokre i bardzo brudne , dorosły odsłania je tylko na krótkie chwile (jedzenie, wietrzenie) i kładzie się zaraz dalej ogrzewać.

16.23 była zmiana i karmienie bocian "wypluł" pokarm tuż przed najmniejszym pisklęciem, jadły wszystkie maluszki jednak martwi mnie teraz jedna rzecz, najmniejsze młode chyba nie połknęło do końca pokarmu, widać było jak męczy się z połknięciem większego kawałka (glista,lub mała rybka)coś jasnego w każdym razie, a dorosły położył się zaraz na bociankach. Mam nadzieję że piskle połknęło wkońcu pokarm bo w przeciwnym razie pod rodzicem się udusi
16.48 znowu pada deszcz żal mi tych bocianów, stare sobie poradzą,ale może ten deszcz mieć niekorzystny wpływ na pisklęta

18.41 UFF wszystko wporządku z najmniejszym pisklaczkiem :) maluch jakoś dał radę z tym dużym kawałkiem jedzenia, przełknął je , lub wypluł, niestety tego nie zauważyłam bo bocian za wcześnie usiadł na pisklętach
O 18.41 Dorosły bocian wstał na chwilkę, doglądnął piskląt i się od razu położył. Karmienia nie było.

Proszę o instrukcje jak robić na tej stronie zdjęcia?
aga

Postprzez piotrek94b » 14 maja 2010, o 19:54

aga napisał(a):Proszę o instrukcje jak robić na tej stronie zdjęcia?

Aga, wszystko dokładnie jest opisane w dziale "Jak zrobić zdjęcie". Przeczytaj post Angeliki z dnia 8 kwi 2010, o 09:17.

pzdr Piotrek.
piotrek94b

Postprzez PADO » 14 maja 2010, o 20:07

Piszcie w jakim stanie są maluchy.
Cały czas pada, a prognozy pogody jeszcze gorsze.
Nasze bociany poszły na łatwiznę przy budowie gniazda. Wymościły siankiem gniazdo na betonie, bez podkładu z gałęzi i teraz w gnieździe woda.
Lepiej mają te bociany, które budują gniazda na platformach z gałęzi, a dopiero na to wyściółkę :( :?
PADO

Postprzez piotrek94b » 14 maja 2010, o 21:34

14.05.2010.

13:12. Maluchy dostały do zjedzenie dwie duże żaby. Jak sobie z nimi radziły, można zobaczyć TUTAJ
piotrek94b

Postprzez PADO » 15 maja 2010, o 06:48

Obrazek
Czy czasem nie dwa pisklaki poza gniazdem?. Chcę się mylić, bo nie ma zbliżenia kamery i niedokładnie widać :? :?

O jak dobrze, że się myliłam :) , są wszystkie
Obrazek

Rodzinka w komplecie, oczywiście komplet z dnia wczorajszego. To co widać na pierwszym zdjęciu po lewej stronie to chyba jednak pisklak, ale ten wczorajszy nie został usunięty jeszcze z gniazda.

Obrazek
PADO

Postprzez Dorcia » 15 maja 2010, o 07:24

:D Maluszki chyba w dobrej formie. Miejmy nadzieję, że dziś pogoda im tak nie dokuczy jak wczoraj. W Łodzi nawet wyjrzało słoneczko :)
Dorcia

Postprzez piotrek94b » 15 maja 2010, o 08:30

15.05.2010.
Piskleta sa w bardzo dobrej formie. O 5:18 gdy były juz odsłonięte, było widać czwórkę piskląt. Ponieważ o tej godzinie obraz był bardzo niewyraźny, z powodu kropel wody na obiektywie kamery, dlatego zamieszczam filmik z godziny siódmej, gdy wszystko juz troszkę obeschło.

http://www.youtube.com/watch?v=JosasnynzR8
piotrek94b

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Łaskie bociany - I edycja programu