5:48 Na gnieździe jest jeden dorosły bocian. Chciał nakarmić młode, ale nie może zrzucić pokarmu. Młodzież czeka na jedzenie, a bocian poleciał sobie. Młode zostały same. Wrócił po kilku minutach z wiązką sitowia i porządkuje gniazdo. Młode dalej czekają na jedzenie.
6:14 Stoi sobie i patrzy w dal. Pisklęta zawiedzione położyły się.
6:36 Druga próba zrzucenia pokarmu. Tym razem udana, chociaż nie było tego za dużo.
Może ten z sitowiem to był drugi bocian. Teraz, gdy zostawiają młode same, trudno to stwierdzić.
8:33 Dwa dorosłe bociany na gnieździe. Za chwilę jeden wylatuje. Młode upominają się o jedzenie. Bocian zrzuca pokarm. Bocianki ładnie rozkładają skrzydełka podczas jedzenia.
10:25 Znów zmiana w opiece nad bociankami. Młode dostają jeść, ale nie było tego za dużo. Czekają na więcej.
12:27 Zaczęło padać. Młode zbiły się w grupkę przy rodzicu, który już nawet nie próbuje ich osłaniać. Za duże.
Tutaj widać, jak z dnia na dzień mają coraz dłuższe, czarne lotki. Coraz bardziej wyglądem przypominają dorosłe bociany.
Przestało padać. Wszystkie trzy czyszczą i suszą piórka. Coś bocianki zainteresowało. 13:24 Przyleciał bocian z dostawą. Zmiana i karmienie. Chyba muszę odwołać to, co napisałam o podobieństwie do dorosłych bocianów. Ten kuperek na pierwszym planie temu przeczy.[zdj.4]
Pada, mało powiedziane - ulewa. Na szczęście naszym boćkom zamokły paszporty i będą zmuszone z nami zostać. A tak na poważnie - współczuje biedakom - od pół godzinny ulewa
Na szczęście już po deszczu, świeci ładnie słonko.
!5:09 Podano małą przekąskę, a właściwie została wyrwana z dzioba.
Ostatnio edytowano 24 cze 2011, o 15:18 przez PADO, łącznie edytowano 1 raz
W takim samym rządku leżą, od dłuższego czasu, małe (albo już duże) bocianki w Przygodzicach. Wstawiłam tam zdjęcie. Tak mnie rozbawiły, ale widzę, że i naszym bociankom to się podoba
To samo sobie pomyślalam. Tak jak te w Przygodzicach.
20:57 Pomału dzień dobiega końca. Bocianki śpią. Dorosły bocian drzemie na stojąco nad swoją gromadką. 21:20 Wraca drugi bocian. Jeszcze szybka zmiana. 21:22 Młode dostają późną kolację. 21:48 Wrócił drugi bocian.