Obserwacje

Łaskie bociany - I edycja programu

Re: Obserwacje

Postprzez Pernix » 19 maja 2010, o 10:53

majka 25010, wiem, że reagowałaś. Wczoraj milczałam w sprawie, bo przyjęłam stanowisko, skoro rodzic walczy, to dajmy mu szansę. Cieszę się, że znalazły się tu osoby, które zadziałały i zaczęły dzwonić, alarmować.
Dziś, gdy zobaczyłam stojącego boćka i ledwo ruszającą się główkę jednego pisklaka, pomyślałam: Dlaczego nie teraz? Dlaczego nie od razu po tym, jak oceniono sytuację - dorosły się poddał. Również jestem zdania, że skoro są kamerki, to można boćkom pomóc. Setki innych bocianich par zmaga się z pewnością z podobnymi tragediami, ale my im nie zaglądamy 24h do gniazda, nie wiemy - muszą sobie radzić same. To boćki mają nie tylko siebie, ale nas. Była akcja oczyszczania gniazda ze śmieci. Brawo! Ale wielki wstyd za brak podjęcia działań w sprawie uratowania piskląt. Jestem laikiem zupełnym, ale naczytałam się w ostatnim tygodniu wiele fachowych opinii na forum przygodzickich boćków. Ingerencja to ostateczność - zgadzam się. Ale dziś rano właśnie ta ostateczność nastała z chwilą gdy zorientowaliśmy się, że bocian poddał się.
Nie mogę do tego podejść ze stoicki spokojem. PO prostu jest mi strasznie żal drugiej bocianiej rodzinki, która miała takie żywotne pisklaczki.
Pernix

Postprzez aga » 19 maja 2010, o 10:54

A teraz nikt już nie będzie oglądał projektu w Łasku, bo nie będzie czego oglądać, za to będzie o czym pisać...Kamerka będzie sobie pracować ,sponsorzy się wycofają bo kogo obserwować?!
aga

Postprzez aga » 19 maja 2010, o 10:58

Pernix napisał(a):majka 25010, wiem, że reagowałaś. Wczoraj milczałam w sprawie, bo przyjęłam stanowisko, skoro rodzic walczy, to dajmy mu szansę. Cieszę się, że znalazły się tu osoby, które zadziałały i zaczęły dzwonić, alarmować.
Dziś, gdy zobaczyłam stojącego boćka i ledwo ruszającą się główkę jednego pisklaka, pomyślałam: Dlaczego nie teraz? Dlaczego nie od razu po tym, jak oceniono sytuację - dorosły się poddał. Również jestem zdania, że skoro są kamerki, to można boćkom pomóc. Setki innych bocianich par zmaga się z pewnością z podobnymi tragediami, ale my im nie zaglądamy 24h do gniazda, nie wiemy - muszą sobie radzić same. To boćki mają nie tylko siebie, ale nas. Była akcja oczyszczania gniazda ze śmieci. Brawo! Ale wielki wstyd za brak podjęcia działań w sprawie uratowania piskląt. Jestem laikiem zupełnym, ale naczytałam się w ostatnim tygodniu wiele fachowych opinii na forum przygodzickich boćków. Ingerencja to ostateczność - zgadzam się. Ale dziś rano właśnie ta ostateczność nastała z chwilą gdy zorientowaliśmy się, że bocian poddał się.
Nie mogę do tego podejść ze stoicki spokojem. PO prostu jest mi strasznie żal drugiej bocianiej rodzinki, która miała takie żywotne pisklaczki.

Niestety kochanie to już wczoraj taka akcja po południu powinna się odbyć, dzisiaj pisklęta już były za bardzo osłabione bez jedzenia całą dobę, to jak niemowlęta, nie daj im jeść przez dobę, powinny być karmione mniej więcej co trzy godziny tak i małe pisklęta. Akcja powinna być przeprowadzona wczoraj błyskawicznie,ale powtarzam nie ma tutaj widocznie osób uprawnionych do takich działań, lub brak chęci ..
aga

Postprzez aga » 19 maja 2010, o 11:01

Ale proszę zobaczyć jak popularność oglądania wzrosła..,jeszcze nie widziałam na raz tylu obserwujących 31 osób mimo że są anonimowi!
Ale to tylko dzisiaj jutro już będzie tu pusto!
aga

Postprzez MMcia » 19 maja 2010, o 11:05

A OPIEKUNOWIE gniazda pochowali jak strusie głowy w piach! Czy nie należy nam się kilka słów wyjaśnienia o motywach podjęcia decyzji, które doprowadziły do ŚMIERCI i to na oczach setek obserwujących?
MMcia

Postprzez paulina87 » 19 maja 2010, o 11:07

naprawde nie do pojecia jest to wszystko PLubisz i organizatorzy zaprzeczaja sami sobie...pisza jasno nie ingerujemy w zycie Bockow niech bedzie natura i ona niech rzadzi to po jakiego bylo sprzatanie wielkie w gniezdzie???dajcie konkretne wytlumaczenie bo poki co to jest smieszne...
paulina87

Postprzez Angelika » 19 maja 2010, o 11:07

Przekaz może zawierać treści drastyczne! (Czerwony zakazany dla użytkowników)

Właśnie takie treści było nam dane oglądać. :(

Podejrzewam, że drugi bocian nie mogąc znaleźć nic do jedzenia nie powracał do gniazda, bo po co i z czym. To jest ta moja bardziej optymistyczna wersja. Mam nadzieję, że drugi bocian wróci i w przyszłym roku będą nas cieszyć swoją nową rodzinką.
Pozdrawiam wszystkich bocianolubów, trzymajcie się.
Angelika

Postprzez MMcia » 19 maja 2010, o 11:09

Po co w ogóle instalowano kamerę i kto na to pozwolił???
MMcia

Postprzez MMcia » 19 maja 2010, o 11:13

Bardzo smutne! W Międzyrzeczu Górnym w okolicach Bielska_Białej gdzie jak wiadomo jest powódź i każda para rąk szczególnie strażaków była bardzo potrzebna wystarczyło serca i chęci żeby pomóc też bocianom! Tutaj mimo, że woda nie wylała zabrakło serca!
MMcia

Postprzez MMcia » 19 maja 2010, o 11:14

Przyleciał drugi bocian! Tylko nie ma już do czego! Gdyby wczoraj nakarmiono bociana wysiadującego i pisklęta może miałby do czego wracać!
MMcia

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Łaskie bociany - I edycja programu