Obserwacje - II edycja programu

Łaskie bociany - II edycja programu

Re: Obserwacje - II edycja programu

Postprzez piotrek94b » 22 kwi 2011, o 08:34

22.04.2011.

08:00 - Wstaje samiec i gdy samica zbliża się do dołka, dochodzi do kopulacji.
08:05 - Samiec odlatuje.
08:21 - Wraca z pełnym dziobem.

Obrazek
piotrek94b

Postprzez Sayeth » 22 kwi 2011, o 08:39

Brawo Magda :)
Sayeth

Postprzez Krysia » 22 kwi 2011, o 18:14

22.04.2011

18:11 Na gnieździe dwa bociany. Jeden, chyba to samiec, czyści pióra.
Obrazek
Krysia

Postprzez adam » 22 kwi 2011, o 20:23

Teraz jestem chyba we właściwym miejscu forum. Ponieważ rzadko korzystam z tego rodzaju komentarzy wpakowałem się w nieodpowiednie miejsce tegoż forum. Jako członek Ogólnopolskiego Towarzystwa Ochrony Ptaków z wieloletnim doświadczeniem birdwatchera w zasadzie wiem co się w tym gnieździe dzieje i rozumiem zachowanie bocianów. Niemniej jednak ptaki jak i inne zwierzęta czasami mogą zaskakiwać swoim zachowaniem dlatego obiecałem redaktorowi z tv Radkowi Wojtasowi, że od czasu do czasu tutaj zajrzę i zobaczę co się dzieje. Jestem jednak zwolennikiem obserwacji w terenie a teraz właśnie na wiosnę dużo się dzieje na polach w lesie itp. Mam taką uwagę do drogich forumowiczów. Otóż odróżnienie samca od samicy po samym wyglądzie jest niezmiernie trudne. Czasami samiec jest niewiele większy od samicy. Ta trudność spowodowana jest tak jak już ktoś wcześniej napisał brakiem dymorfizmu płciowego u bocianów /u wielu innych gatunków również/. Nie ma z tym kłopotu jeśli chodzi o zachowanie. Wiadomo, przy kopulacji. wyrzucaniu jaj i agresywności. Podczas wysiadywania jaj partnerzy się zmieniają. Na zmianę także wylatują po pożywienie. Gniazda broni zarówno samica jak i samiec. W niektórych godzinach trudno się dostać do kamerki. No ale to już sprawy techniczne. Z poważaniem Adam Ogiński
adam

Postprzez PADO » 22 kwi 2011, o 23:04

adam napisał(a):Teraz jestem chyba we właściwym miejscu forum. Ponieważ rzadko korzystam z tego rodzaju komentarzy wpakowałem się w nieodpowiednie miejsce tegoż forum. Jako członek Ogólnopolskiego Towarzystwa Ochrony Ptaków z wieloletnim doświadczeniem birdwatchera w zasadzie wiem co się w tym gnieździe dzieje i rozumiem zachowanie bocianów. Niemniej jednak ptaki jak i inne zwierzęta czasami mogą zaskakiwać swoim zachowaniem dlatego obiecałem redaktorowi z tv Radkowi Wojtasowi, że od czasu do czasu tutaj zajrzę i zobaczę co się dzieje. Jestem jednak zwolennikiem obserwacji w terenie a teraz właśnie na wiosnę dużo się dzieje na polach w lesie itp. Mam taką uwagę do drogich forumowiczów. Otóż odróżnienie samca od samicy po samym wyglądzie jest niezmiernie trudne. Czasami samiec jest niewiele większy od samicy. Ta trudność spowodowana jest tak jak już ktoś wcześniej napisał brakiem dymorfizmu płciowego u bocianów /u wielu innych gatunków również/. Nie ma z tym kłopotu jeśli chodzi o zachowanie. Wiadomo, przy kopulacji. wyrzucaniu jaj i agresywności. Podczas wysiadywania jaj partnerzy się zmieniają. Na zmianę także wylatują po pożywienie. Gniazda broni zarówno samica jak i samiec. W niektórych godzinach trudno się dostać do kamerki. No ale to już sprawy techniczne. Z poważaniem Adam Ogiński

Panie Adamie jeżeli jest Pan ornitologiem, lub obserwatorem ptaków, to oczywiście Pana doświadczenie nam się przyda.
Ale proszę "nie wywarzać otwartych drzwi". Na tym forum większość obserwatorów (pasjonatów), możliwe, że nie może się pochwalić, tak jak pan, tym , że "wie co się dzieje w gnieździe", cały czas pisze o tym, że odróżnienie samca od samicy bociana jest prawie niemożliwe. Wszyscy, którzy się tutaj wypowiadają, przy określaniu płci ptaka piszą w trybie przypuszczającym, za wyjątkiem sytuacji, gdzie z zachowania bocianów to wynika.
Proszę przejrzeć forum, jest tam wiele wątków, gdzie Pana znajomość zachowań ptaków, by nam pomogła.
PADO

Postprzez Krysia » 23 kwi 2011, o 00:02

23:56 Śpią.

Obrazek
Krysia

Postprzez piotrek94b » 23 kwi 2011, o 07:53

23.04.2011.

07:49 - Na gnieździe były dwa bociany. Minutę później jeden z nich odleciał.

Obrazek Obrazek
piotrek94b

Postprzez ewa » 23 kwi 2011, o 18:32

Przekaz się rwie.

Tylko tyle udało mi się zaobserwować:

Obrazek Obrazek
ewa

Postprzez Krysia » 23 kwi 2011, o 19:10

23.04.2011

19.00 Poczekaj, muszę wysłać ten list.