Obserwacje - II edycja programu

Łaskie bociany - II edycja programu

Re: Obserwacje - II edycja programu

Postprzez ewa » 18 kwi 2011, o 19:26

"Ładna parka" ;)

Obrazek
ewa

Postprzez Linka » 18 kwi 2011, o 19:32

Ale śmieci naściągali do tego swojego domku :)
Linka

Postprzez fonka » 18 kwi 2011, o 19:38

Witam wszystkich z Pomorza - tak ciekawie tu piszecie , a ja i moja rodzinka chętnie czytamy te komentarze, ogladamy wrzucone filmy i oczywiście oglądamy bocianki :) z córką oglądałyśmy wszystkie wydarzenia po kolei i przeżywałyśmy jak jakiś film - dramat ha ha nigdy bym nie przypuszczała, że tak mnie wciągnie oglądanie bocianów :):) w pracy oglądam Wasze i Przygodzickie ale u tych ostatnich trwa sielanka rodzinna - zgodna rodzinka wysiaduje 5 jajek :) a tu - prawie dantejskie sceny się odbywały ale dobrze, że narazie wszystko skłania się ku dobremu. Tak ładnie razem wyglądają :) ale gniazdko mogłyby posprzątać faktycznie ha ha
fonka

Postprzez Linka » 18 kwi 2011, o 19:45

Witaj fonka. To naprawdę wciąga. I przyznasz, ze nasza Magda jest przesliczną bocianką :). Gdzie ten poprzedni Wojtek miał oczy? Ale nie ma tego złego... Przyleciał dżentelmen i ukoił ból Magdy. I teraz wygladają na szczęśliwych. Życzymy im udanych dzieci :). Pozdrawiam Pomorze :lol:
Linka

Postprzez fonka » 18 kwi 2011, o 19:51

A to prawda - za każdym razem jak tu wchodzę, to mówię głośno , jaka ta Magda ładna :):) w pracy na początku patrzyli na mnie trochę podejrzanie ha ha ale po paru tygodniach sami sie dopytuja o rozwój wydarzeń i kolejne jajka :):) i fajnie, że powstają takie projekty :)
fonka

Postprzez liwin » 18 kwi 2011, o 20:29

pewnie w tym roku reż odbędzie się akcja sprzątania gniazda :D
liwin

Postprzez troleybus » 18 kwi 2011, o 20:46

Fajnie jest widzieć szczęśliwą parę i jajeczko. Po ciężkich perypetiach, ale szczęśliwe zakończenie. :)
Obrazek Obrazek
troleybus

Postprzez PADO » 18 kwi 2011, o 22:33

Damka napisał(a):
Krysia napisał(a):18.04.2011

"Czy naprawdę to jajo nie ma żadnej szansy?"

Chodziło mi raczej o to, czy jajo jest zapłodnione i czy da się określić przez którego partnera. Ta para zaczęła kopulować po 15:00 poprzedniego dnia. Jak długo tworzy się skorupa na jaju, żeby było gotowe do zniesienia. Niewiele wiem i każdy dzień obserwacji prowokuje nowe pytania.

Na pytanie - "czy jajo jest zapłodnione" - sama także chciałabym znać odpowiedź Krysiu, ale niestety, nie znam jej. Od momentu pojawienia się nowego samca i od pierwszej kopulacji tej pary też zastanawiam się - na jak długo przed złożeniem jaja tworzy się na nim skorupka uniemożliwiająca zapłodnienie. Optymistyczną - jak mi się wydaje - oznaką jest fakt, że samiec jajo zaakceptował, a więc instynktownie ocenił, że jajo ma szansę być pełnowartościowe - czyli zapłodnione przez niego - i że warto je wysiadywać. Skoro on tak uznał, to i my możemy mieć nieśmiałą nadzieję, że na mniej więcej 30-32 godziny przed złożeniem jajo nie było jeszcze "zamknięte" w skorupce i że wylęgnie się z niego pisklę. Ale czy tak jest naprawdę, przekonamy się dopiero wtedy, kiedy ze wszystkich złożonych jaj wyskoczą pisklaczki. Jest to, moim zdaniem, bardzo ciekawe doświadczenie poznawcze. :)

A co do domniemanego ojcostwa - myślę, że jeśli jajo jest zalężone, to na pewno przez nowego partnera Magdy. 8-)

Możemy mieć prawie 100% pewność, że jajko zostało zapłodnione przez obecnego partnera. Zapłodnienie komórki jajowej (żółtka) następuje w górnej części jajowodu. Aby się tam dostało z jajnika, samica musi mieć bodziec, a o takim wcześniej nie było mowy.
Następnie w dalszej części jajowodu zostaje otoczone białkiem, a w części macicznej jajowodu całość otoczona błoną, a na koniec wapienną skorupką.
Przyjmując, że bocian składa jajko przeważnie w odstępach dwu dniowych, komórka jajowa obecnego jajka została umieszczona w jajowodzie w sobotę, a wtedy rządził obecny Wojtek.
PADO

Postprzez Sayeth » 18 kwi 2011, o 22:55

22:52 zaczynam obserwację, oba bocianki stoją nad jajem, obracanie i wietrzenie.
22:53:52 jeden z bocianów siada na jaju.
Sayeth

Postprzez Dariaa » 18 kwi 2011, o 23:15

Oba bociany szczęśliwe sobie śpią, a jutro będzie następne jajeczko, czekam na nie z niecierpliwością:)
Dariaa

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Łaskie bociany - II edycja programu