Obserwacje

Łaskie bociany - I edycja programu

Re: Obserwacje

Postprzez majka 25010 » 19 maja 2010, o 23:48

Pan Radek Włodarczyk (ornitolog)-
pisze Pan, że bocianiatka padły zapewne z wychłodzenia, a nie z głodu, a więc nie ma Pan 100% pewnosci, ze przyczyną śmierci, nie był głód. Zgoda, z wychłodzenia, z pewnością też, ale jeżeli kilkudniowe pisklę nie otrzyma grama pokarmu przez ponad dobę, to (nie jestem specjalistą w tej dziedzinie), to może umrzeć... Samica wygrzewała pisklaki sama, bo samiec wyfrunął z gniazda i nie wrócił, wiemy dlaczego to zrobił- On wiedział, że przy braku pokarmu na żerowisku, piskląt nie wychowają. Jeśli chodzi o ingerencję, to kiedyś słyszałam, od P.Prof.Z. Jakubca, że w wyjątkowych przypadkach, jest ona dopuszczalna. To był wyjatkowy przypadek - gdyby samica otrzymała wczoraj pomoc, być może by maluchy żyły. Myślę, że kierowanie się odrobiną wspólczucia dla bocianów, nie jest grzechem,ani przestępstwem.
W każdym bądź razie dziękuję Panu za to, że pofatygował się Pan na nasze forum w celu wyjaśnienia tego problemu. Nasi Administratorzy i Moderatorzy, od rana nie pojawili się...
Pozdrawiam i jeszcze raz, dziękuję, chociaż przyznaję się, że nie przekonał mnie Pan...ale to już nie Pana wina.
Przykry jest widok konających piskląt, które ostatkiem sił, rwą się do życia...
Ostatnio edytowano 21 maja 2010, o 00:39 przez majka 25010, łącznie edytowano 1 raz
majka 25010

Postprzez piotrek94b » 19 maja 2010, o 23:51

Mały filmik z dzisiejszego z dnia w dziele Filmy z gniazda.
piotrek94b

Postprzez piotrek94b » 19 maja 2010, o 23:54

majka 25010 napisał(a):Pan Radek Włodarczyk (ornitolog)-
Nasi Administratorzy i Moderatorzy, od rana nie pojawili się...
.

Mam pytanie. czy administratorzy i moderatorzy są ornitologami, znawcami ptaków i ich zachowań czy ludźmi którzy siedzą przed kmpem tak jak inni forumowicze?
piotrek94b

Postprzez majka 25010 » 20 maja 2010, o 00:03

Piotr 94b - nie wiem,czy to pytanie jest do mnie, bo P.Radka Włodarczyka chyba już nie ma na forum. Jeżeli do mnie, to uważam, że nie są ornitologami (o ile dobrze pamiętam, wyjaśniał to PLubicz)...
majka 25010

Postprzez majka 25010 » 20 maja 2010, o 00:09

ladycrash z dedykacją dla Ciebie - film forumowiczki z Węgier - smutny- przegrana walka maluchów o życie...
filmik w dziale: Filmy z gniazda
Ostatnio edytowano 20 maja 2010, o 06:18 przez majka 25010, łącznie edytowano 1 raz
majka 25010

Postprzez piotrek94b » 20 maja 2010, o 00:30

majka 25010 napisał(a):Piotr 94b - nie wiem,czy to pytanie jest do mnie, bo P.Radka Włodarczyka chyba już nie ma na forum. Jeżeli do mnie, to uważam, że nie są ornitologami (o ile dobrze pamiętam, wyjaśniał to PLubicz)...

Skoro nie są ornitologami, to o co do nich pretesje? Tak jak inni forumowicze, moze powiadomili, może nie powiadomili odpowiednich służb, aby wejść na gniazdo. Tego nie wiemy, bo faktycznie, nie odezwali się. Jeśli powiadamiali, to ok, jeśli nie, to też ok, bo może nie byli w tym czasie dostępni lub uznali że tak musi byc. Robili to ludzie z forum. Z tego co czytałem, forumowiczki dzwoniły do różnych służb. i na tym się skończyło. Dla mnie też jest przykre patrzeć jak tracimy kolejne bociany. Ale uszanujmy ich decyzję, bo mieli do niej prawo.
Może podam przyklad, nie wiem czy dobry. W TV jest wiele programów przyrodniczych pokazujących życie dzikich zwierząt. Na niektórych pokazywane są zwierzęta chore, osłabione, samotne, wycieńczone. Dlaczego do osób to filmujących nie mamy pretensji, że nie zabierają takiego zwierzaka do azylu. A dysponują przecież samochodem na miejscu. Nie muszą wołać o pomoc straż, policje czy inne służby. W wielu takich filmach komentarz jest jeden: To zwierzę nie ma szans na przetrwanie".
Tutaj też mamy taki film. Film pokazujący jak żyją bociany. Dlatego proszę ostudźmi troszkę emocje i nie obwiniajmy za śmierć młodych bocianów, ludzi którzy chcą nam to pokazywać. To jest świat zwierząt, rządzący się innymi prawami. Innym niż my ludzie to sobie wyobrażamy.
piotrek94b

Postprzez Cowboy » 20 maja 2010, o 04:30

No to se bocki pojechały po całości. W niedziele jeszcze bylo ich w sumie 5 dzis zadnego. Nawet starych nie ma na gnieździe. Tak szczerze to obstawiałem ze tylko 3 maja szanse na cokolwiek. Jak padly 2 pierwsze bylo ok. Ale zeby wszystkie?? Natura wie co robi nie bede sie z nia spieral. Czytajac wypowiedzi na forum uwarzam projekt za udany mimo wszystko, a ze bockom sie nie udalo to nie wina admina i autorow projektu. Moge jedynie wspolczuć bockom a autorom projektu pogratulowac pomuslu i wykonania. Pozdrowienia z Chicago. Cowboy.
Cowboy

Postprzez majka 25010 » 20 maja 2010, o 06:14

bocian w deszczu,porządkuje gniazdo...
Obrazek
majka 25010

Postprzez ladycrash » 20 maja 2010, o 07:15

majka 25010 Wczoraj chyba to widziałam bo akurat administratorzy zrobili zoom...Wybacz ale nie mogłam dokończyć oglądania filmu:(Niestety,było, minęło..Mam nadzieję,że ci,którzy koordynują w/w projekt wysuną z tych wydarzeń jakieś wnioski.A jak tam bociani rodzice?Czy ten,który wysiadywał je do końca doszedł już trochę do siebie?Chodzi mi o regenerację sił bo wtedy był(a) bardzo osłabiony(a).
Pozdrawiam.
ladycrash

Postprzez piotrek94b » 20 maja 2010, o 08:04

05:10. Dwa bocianyy na gnieździe. Pogoda paskudna , cały czas pada.
05:12. Jeden bocian odlatuje.

Obrazek Obrazek
piotrek94b

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Łaskie bociany - I edycja programu